MENU CART {{currentCart.getItemCount()}}

Techsidetrack

每件產品都有好少嘅分別令到其他人以為係同一樣野,價錢貴你又以為佢真係好好,價錢平亦唔一定好cheap,究竟中間嘅分別有幾多人知道呢!

Quick Charge 3.0 (簡稱 QC3.0)
點樣分快充定慢充,用錯充電器,又會唔會出事?
開始之前,先同大家上一個簡單的理論課。有兩組數字一定要知,就是電壓-單位為 Volt 伏特 (V) 同埋,電流-單位為 AMP (A) 。以智能手機而言,一直由 5V / 0.2A 去到 5V / 0.5A、0.75A、0.85A,去到近年嘅 5V / 1A、1.5A 甚至是 2A。而 Volt x AMP = Walt,中文叫瓦數-簡寫 W,代表了充電功率,簡單黎講比較充電功率 W 值,就知道呢個充電器,係咪快充。一般而言,有 10W 嘅充電功率,就已經可以叫快充。

而我地最新返既充電線係支援3.2A姐係可以用16W以上既充電器,比起10W仲要快,加上一個支援QC3.0 18W 既充電器可以發揮最快既速度。

唔少廠商介紹快充技術時,好多時候只強調充電唔知幾多分鐘,可以由 0% 充到唔知幾多 %,但從來唔會同大家講,充電幾耐可以充滿舊電?其實係因為,大部份的快充都係一樣,只會在開頭的半小時至一小時增大電壓提升充電速度,但當手機電量超過某個 %,充電器就會自動變壓,充電速度亦隨之減慢,咁樣其實係可以保護手機電池,並延長其壽命。

所以要有適當
線材同埋充電器互相協力,才能發揮效果。

 

Audio-Technica ATH-EM7x

Audio-Technica 或者鐵三角我估你無用過都有聼過,今次徇眾要求我揾到一隻Audio-Technica既ATH-EM7x唔係頭戴式,唔係入耳式,亦都唔係耳塞式,而係掛耳式“耳筒”留意係耳筒唔係耳機。
 
如果你係入耳式會頭暈,頭戴式會覺得悶熱,耳塞式覺得聲唔夠好聲,機會黎啦!飛雲!呢一隻你一定要試試,由於小編我已經試左跟住落黎我會用我睇法,介紹評論。
 
首先最緊要戴落舒服,其次就係聲真心係好聲,由於用左鋁做外殼加埋強磁力28mm驅動造就清晰,人性,人聲,女毒利器等等...
 
加上佩戴方便容易,而且帶上去個樣囹而且時尚,綫材亦采用尼龍編織更加耐用,唯一犧牲就係隔音如果去D嘈既地方音量需要推高D,有漏音問題。
 
建議零售價:$650

Techsidetrack: 2020真無線藍牙新標準

有好多人都會將Sony WF-1000XM3 無線降噪耳機同Apple AirPods Pro 比較,多數都用各有千秋嘅形容詞你形容兩隻產品,但係試用後我對Sony嘅產品情有獨鍾,我用一首歌來說明用後感覺.

日與夜-張學友林憶蓮

張學友的低音部份及林憶蓮的高音部份分析得很清楚,樂器部份亦較為驚喜,Digital Sound Enhancement Engine (DSEE HX)應記一功提升數碼檔案的高解析度音訊.一首幾十年前嘅歌每次再聽都會發現有一啲樂器係從來未聽過嘅,呢一種好似尋寶嘅感覺會上癮.

Apple AirPods Pro聲音比較一般,最令人驚喜的就是小小的機身就可以做到降噪處理功能而Sony相對機身較大,相信2020年真無線藍牙耳機降噪處理功能一定成為最新的標準.

大家嚟試聽下可能會有另一種新鮮感

 

建議零售價: $1890

Techsidetrack: Zolo Liberty+ 不是公模印出來的OEM

Liberty+ 是市面上唯一一款直接支援 Amazon 智慧助理 Alexa 的無線耳機,只要輕觸耳機兩下便能啟動 Alexa,而且,它還同時支援 Apple Siri 和 Google Assistant,使用者可以自行透過 App 改變預設的智能助理

為了改善多數藍牙耳機容易斷線的毛病,Liberty+ 採用了 LDS antenna ,該技術通常運用於衛星和無人機上。Liberty+ 將 LDS 天線設計在耳機本體裡,增加藍牙發訊源面積以增強訊號,並率先採用了去年新發布,傳輸品質更快、更廣且更穩定的 Bluetooth 5.0 
Liberty+ 使用石墨烯材料取代耳機內部金屬以獲得更清晰、有力的音質;採用液態矽製作耳塞、採取旋轉入耳的方式使耳機更不易掉落且依舊配戴舒適;耳機拿出收納盒便會自動與手機配對連線,透過多方面的創新追求更好的使用者體驗。
在 2017年六月Kickstarter 網站展開募資,起價是更勁爆的 99 美金,如今募集成功在2018年頭更成功發售,耳機重度使用者,不妨考慮看看?

建議售價:$1280

 

Techsidetrack: Zolo by Anker Liberty+

Unwire 較早時候已經評論過呢一隻產品,認為同樣價錢嘅產品性價比比較高,再加上藍牙5.0穩定性較一般強https://unwire.hk/2018/03/12/zolo-liberty/mobile-music/

我比較着重運動時嘅表現效果.GripFit耳翼矽膠耳塞比較舒服,亦夠輕巧而穩固.另外佢有個專屬Apps Audio Transparency(音頻透明)無論你踩單車或者跑步只要開咗呢一個功能你就可以聽到外界嘅聲音,如果你在室內享受音樂你亦都可以刪咗呢一個功能你就完全可以隔絕外界聲音.

公布零售價HKD:1299

Techsidetrack : Air power無線充電

其實IKEA及Incipo都出咗類似AirPower產品,以下有佢哋嘅網址.
https://www.ikea.com/hk/zh/catalog/products/60308313/
https://www.incipio.com/…/ghost-210-qi-wireless-charging-ba…

宜家傢俬早於2015年已經推出呢個產品,所以蘋果並唔係第一個,點解蘋果到而家都未推出佢嘅AirPower呢?
有報道指出iPhone 8無線充電使用Qi 1.2標準規格的一半充電速度,只會使用到7.5W功率,如電壓使用業界標準的5V的話,意味著充電時電流只有1.5A。即係話如果AirPower功率去到 15W兩部iPhone充電就完全冇問題。我相信AirPower遲遲未推出嘅原因我有以下估計:

1.未完全解決充電顯示。大家都見過蘋果嘅示範,如果在充電板同時充電三件產品,iPhone充電顯示介面會顯示三件產品,咁即係話三個磁力線圈三粒晶片辨認產品,成本未免太貴.

2.無線充電係需要用到磁力效應,當無線充電產品上下或左右移動時超出預定範圍就不可以充電,蘋果每次都會搵出好細微嘅突破點,希望用佢哋嘅產品唔會同出邊嘅產品類似.

**好可能火牛內會有一粒晶片辨認產品,Thunderbolt 3會用作傳送電力及辨認產品訊號**

小編愚見多多包涵!!

 

Techsidetrack: Mesh Wifi 

Techsidetrack: Mesh Wifi 
最近市面上有好多Mesh Wifi 產品,而Mesh Wifi 分別以Band Steering、 Seamless Roaming模式進行對應。
Seamless Roaming應用於流動電話網絡
Band Steering同時提供 2.4GHz 及 5GHz 頻段網絡自動轉換
Linksys Velop Mesh 網狀 Wi-Fi 網絡系統更採用 Tri Band 三頻設計,使用一條獨立無線頻道供各 Mesh 路由器之間連接

網上較多人比較嘅有呢三個牌子:
Netgear Orbi , Google Wifi , Linksys Velop。

7-4-2018